آتش نشانی

لباس ایمنی آتش نشانی

از مهم ترین تجهیزات ایمنی کار می توان به لباس آتش نشانی اشاره نمود. لباس آتش نشانی باید از موادی ساخته شود که در برابر سوختن و ذوب شدن مقاوم بوده و در عین حال منعطف نیز باشد. اجزای اصلی در بسیاری از لباس های آتش نشان ها کولار و نومکس دو پارچه ای که توسط دوپونت در دهه ۱۹۶۰ ساخته شده اند. بسیاری از سازنده های لباس های محافظ از ترکیب این دو بافت استفاده می کنند در حالی که برخی تنها بر مقاومت آن در برابر آتش یعنی نومکس تمرکز دارند.

نومکس در برابر شعله و حرارت مقاوم است در حالی که کولار سبب انعظاف پذیری و جریان هوای درون پارچه می‌شود. کولار توسط شرکت دوپونت در ۱۹۶۵ توسط دانشمندان متخصص پلیمر کریستالی ساخته شده است. نومکس نیز در سال ۱۹۶۷ به بازارآمد که یک فیبر مقاوم در برابر ذوب شدن می باشد.

پوششی که توسط کارکنان آتشنشانی مورد استفاده قرار می گیرد، باید از ویژگی های ممتازی برخوردار باشد. مجموعه این ویژگی ها باید از فرد در برابر آسیب هایی که در معرض آن قرار می گیرد، محافظت کند. تمامی لباس های طراحی شده باید دارای گواهی CE و استاندارد EN469/95 &340 باشند. این تاییدیه ها تعیین کننده میزان کیفیت لباس های ایمنی هستند. لباس آتش نشانی استاندارد از سه لایه با خواص مختلف تشکیل شده است.

لایه خارجی

لایه بیرونی لباس آتش نشانی در معرض مستقیم با آسیب های محیطی قرار می گیرد. از این رو برای ساخت آن از مواد بسیار مقاوم استفاده می شود. پارچه مورد استفاده برای لایه بیرونی rip-stop با الیاف نومکس(Dupont Nomex) ( 75%) کولار (Kevlar) (23%) و الیاف آنتی استاتیک (۲%) است. نومکس یا کاغذ آرامیدی متا (Meta – Aramid Paper) ترکیب این الیاف خواصی نظیر مقاومت بالای حرارتی، سایش و پارگی برای لباس فراهم می کند. این پارچه عایق خوبی در برابر نفوذ مایعات روغنی و … است. اما به راحتی هوا را از خود عبور می دهد و مانع از تعریق بدن می شود.

لایه میانی

لایه زیرین لباس آتش نشانی که دارای خواص ضد رطوبت و عایق مواد شیمیایی است، برای محافظت هرچه بهتر از بدن تعبیه شده است. الیاف تشکیل دهنده این لایه شامل رزین ملامین (۳۲%)، متا آرامید (۱۶%)، پوفر (۳۶%) و الیاف پارا آرامید (۱۶%) است. هریک از الیاف یاد شده به نوعی باعث بهبود خواص لایه میانی می شوند. متا آرامید (Meta – Aramid Fibers) الیافی نسوز هستند که در ترکیب با دیگر مواد، باعث تاخیر در سوختن و افزایش مقاومت حرارتی لایه می شوند. الیاف پارا آرامید (Para – Aramid Fibers) علاوه بر خواص مقاومت حرارتی، تحمل بالایی در برابر برش و پارگی دارند. علاوه بر مجموعه خواص مذکور، لایه میانی به خوبی قابلیت جریان هوا بین لایه ها را دارد. از این رو در عین حفاظت از بدن، مانع از تعریق بدن و کلافگی کاربر خواهد شد.

لایه داخلی

لایه داخلی در تماس با بدن قرار می گیرد و از این رو باید دارای خواصی نظیر ضد حساسیت، ضدگرما، نفوذپذیری و گردش هوا، ضد قارچ و خواص بهداشتی باشد. مواد تشکیل دهنده این لایه شامل ۵۰% نومکس و ۵۰% ویسکوز می باشد. الیاف نومکس خاصیت مقاومت حرارتی را برای لایه ایجاد می کنند همچنین الیاف ویسکوز مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی دارد و نیز دارای خواص ضد حساسیت است.

اجزای لباس آتش نشانی

لباس آتش نشانی علاوه بر لایه هایی که در بخش پیشین معرفی شدند، دارای اجزای مختلف دیگری نیز می باشد. هریک از این اجزاء باید از خواص برجسته ای برخوردار باشند تا مقاومت کافی در برابر شرایط ویژه را داشته باشند؛

  • سرآستین ها: سر آستین های لباس آتش نشانی باید به طور کشباف و از مواد مقاوم به حرارت ساخته شوند. سر آستین های لباس آتش نشانی با یک لایه پارچه از جنس الیاف آرامید پوشش داده می شود.
  • لایه محافظ رطوبتی: الیاف تشکیل دهنده لباس آتش نشانی دارای خواص ضد آب هستند. اما به منظور عایق بندی بیشتر این لباس ها، از لایه ضد رطوبت بر روی الیاف متا آرامید استفاده می شود. پوشش ضد آب و مقاوم به حرارت Pu در مچ شلوار و پیرهن و برای لباس های که بیشتر در معرض نفوذ رطوبت هستند، مورد استفاده قرار می گیرد.
  • نوار شبرنگ: نوارهای شبرنگ فسفری و نقره  ای با زیرلایه کولار برای دیده شدن بهتر لباس آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ نقره ای در روز و رنگ فسفری نمای بهتری در شب ایجاد می کند. از این نوارها برای اغلب لباس ها به ویژه لباس های تیره رنگ آتش نشانی استفاده می شود.
  • زیپ: زیپ قابل استفاده در لباس آتش نشانی باید مقاومت بالایی به تغییر شکل و ذوب در دمای بالا داشته باشد. زیپ فلزی از جنس فولاد ۳۱۶ با آبکاری برنج علاوه بر دوام بالا، قابلیت تحمل دمایی زیادی در شرایط دمایی مختلف دارد.
  • تنظیم کننده بند شلوار: برای تنظیم بند شلوار به جای استفاده از مواد فلزی، مواد پلی استری را جایگزین نموده اند. این ماده قابلیت ارتجاعی بالایی داشته و از دوام خوبی برخوردار است.
  •   نخ: دوخت لباس آتش نشانی نیاز به دقت بیشتر و استفاده از الیاف مقاوم تری خواهد داشت. برای دوخت این لباس از نخ Teijin Conex استفاده می شود. این نخ کاملا از الیاف متا آرمید تشکیل شده است که تا دمای ۲۵۰۰ درجه به خوبی خواص خود را حفظ می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *